söndag 27 december 2015

3 Lakpass avverkade

Har nu i Juletider varit och knackat Lake tre gånger i hopp om att lura ett större exemplar. Det har dock gått väldigt trögt det med. Har Fått 4 Lakar varav den största kanske var på drygt ett kilo. Första kvällen kom det upp en fin fisk på 4,5kg+ och den andra kvällen på 3,71kg. Så det går fin fisk där, gäller bara att ha lite flyt att man ska pricka en själv. :) Mycket trevliga kvällar och man vet aldrig vad man får på kroken. Cyklar, strumpbyxor, grenar och pakethållare har kommit upp. Sista turen tog jag en promenad och hittade en riktigt äcklig tomtedocka jag stoltserade med. Haha. Får se om man åker upp något mer framöver! Tack alla iblandade för trevliga kvällar.

//Niklas

Riktig psykotomte!

Liten Lake som ändå gav värme den kalla kvällen.

lördag 26 december 2015

Lakfiske på G

Idag blir det ännu ett Lakpass med eliten! Hoppas man kan charma någon fet dam idag.
/Niklas

fredag 25 december 2015

Ny blogg uppstartad Svanlunds fiske.

Jag har startat upp en ny blogg som heter Svanlunds fiske så hädanefter har jag och Niklas varsin blogg att skriva på. Detta för att jag dels tycker  att det är kul med en egen blogg och dels för att det ibland blir lite tätt mellan inläggen då vi fiskar olika fisken samma dagar ibland. Väl mött på nya bloggen och Gott nytt år till alla./ Anders

torsdag 24 december 2015

God jul!

Önskar alla en riktigt god jul! En liten Lakerapport kommer i dagarna..

/Niklas

fredag 18 december 2015

Skrubbor = räddaren i nöden :)

Jag hade tänkt att meta lite i en å idag men jag misstänkte att det kunde vara högt vatten efter allt regnande. Hur som helst åkte jag iväg i morse för att kolla. Oj oj högvatten var bara förnamnet av å fåran syntes nästan ingenting. Det såg mer ut som en sjö alltihop. Omöjligt att ens komma till. Dags att ta till plan b. Bara att köra tillbaks  alla mil igen och testa lite skrubbafiske i närmsta hamn. Tur att jag hade mask med till agn, det funkar lika bra på skrubba som räka eller sill.Jag kutade runt lite på bryggorna i hamnen men inga firrar syntes till. Då det var ett ställe jag bara fiskat på en gång förut och då blev det inget, så är man lite osäker. Men helt plötsligt följde en skrubba efter när jag vevade upp. Bara att släppa i igen och direkt så tog den masken. Finns det en så finns det ofta fler, inte alltid men som sagt ofta. Jag såg en från bryggan som låg på botten som jag fiskade på men den ville inte äta. Men det fanns fem till i närheten som var hungriga så sammanlagt sex stycken blev det till slut. Storleken på skrubborna var typ 4-5 hg. Som vanligt när jag fiskar skrubba så fick alla simma tillbaks igen.Tur att man kan växla om fisken om något fiske inte funkar Det är inte kul att åka hem igen utan att fått fiskat alls :) Snart är det julafton och det är 7-10 grader varmt här i Göteborg så isfiske känns långt borta just nu om man ska vara kvar här. Tur det finns skrubbor i alla fall. / Anders

fredag 11 december 2015

Ett litet fiske innan regnet.

Jag åkte iväg en sväng i morse ner mot halland för att kustmeta lite grann, tänkte testa något nytt som inte låg för långt bort. Enligt rykten hade det kommit upp några fina plattisar nyligen där jag skulle testa först. Det skulle börja regna och blåsa vid 12 tiden enligt prognosen. Jag hoppades att det i alla fall skulle bli några timmars fiske innan regnet skulle komma.

Innan blåsten och regnet

Botten kändes helt okay för plattisar  men inga napp fick jag på dom 2 timmar jag fiskade där.
Å andra sidan säger 2 timmar inget men att stå i ösregn är inget kul. Jag får pröva igen vid ett annat tillfälle. Stannade till i en hamn på hemvägen och testade en kort stund när det var tillfälligt uppehåll vilket resulterade i en skrubba.

Dagens fisk

Men det började att blåsa och regna strax igen så då drog jag hemåt. Skönt att komma ut lite med spöt ett tag i alla fall. Dom lovar sol och svagare vindar i helgen men då jobbar jag men jag hoppas att man kan läsa lite rapporter från andra som är lediga och har möjlighet att fiska. Lägger in en bild från hamnen nedanför Lindholmen när Helga härjade som värst. Inga dåliga vågor för att vara så långt in. Tur att granen stod kvar i alla fall./Anders


Helga härjar

torsdag 3 december 2015

Jag fick i alla fall fisk.

Ledig och det var vindstilla, då fick det bli ett par timmars skrubbafiske tänkte jag. Perfekta förhållanden med lagom ström och ganska klart vatten trots allt blåsande och regnande som varit den senaste tiden . Men inte var det några skrubbor hemma idag heller, efter två timmar utan någon skrubba tröttnade jag. Jag blev dock inte helt fisklös då några vitlingar typ lika stora som agnet nappade.


Två skrubbabomturer i rad nu, inte kul :( Jag fick ett rejält bottennapp som följde med upp och det visade sig bestå av ett välbestyckat tackel modell Öresund. Det var till ock med försett med en gäddtafs för säkerhets skull. Om någon skulle känna igen tacklet så kan det återlämnas mot skälig hittelön :)


Man fick i alla fall ett par timmars fint väder att njuta av mellan alla stormar och allt regnande. I natt ska ju nästa storm Helga komma in på västkusten, inte kul. Några granna fåglar dök upp och satte sig på klipporna en bit i från mig. Vilken sort är jag inte säker på men möjligen hägrar. Fåglar är inte min starka sida precis.Och dom var en bra bit ifrån mig dessutom.


Bara att ta  nya tag. Snart är det vår. Eller kanske is.//Anders

fredag 27 november 2015

I Nollfiskets tider.

I onsdags var jag iväg för att fiska skrubba igen. Jag skrev ju senast att vid skrubbafiske så nollar man sällan. Det skulle jag inte skrivit för det var precis vad  jag gjorde i onsdags :(  Inte ett pill på grejorna trots bra yttre förutsättningar. Så kan det gå, ibland är fisken bara borta eller finns där men inte vill äta.
Sol i onsdags
Idag skulle jag testa att fiska lite gädda som omväxling. Ett riskprojekt där nollningsrisken är stor.Jag skulle fiska ett par timmar i åarna i Göteborg/Mölndal. Vi har fått gädda strax över 10 kilo där tidigare men oftast nollar man, framförallt på hösten/vintern tycker jag. Det gav som väntat inget men man fick blöta grejorna och komma ut i alla fall :) Jag blev rejält blöt själv för regnet som skulle komma i eftermiddag  det kom mycket tidigare.

Regn idag
Svår tid med fisket just nu, regn, blåst och korta dagar. Men snart vänder det igen :) / Anders

fredag 20 november 2015

Skrubbafiske idag.

Det blev fiske fortare än jag trodde igen. Solsken i morse och ledig och Catarina skulle baka bullar så hon ville bli av med mig i ett par timmar. Då var jag inte sen att dra iväg. Skrubbafiske fick det bli,ett fiske jag gjorde mycket förr men nu brukar det bli ett par gånger varje höst/vinter. Första halvtimmen var seg men sedan nappade det på fint.

Grym fight :)

Det blev ett tiotal skrubbor upp och lika många som var på men inte fastnade på kroken. Dom var lite luriga idag och inte helt tokiga på räkan som dom kan vara ibland. Kul lättsamt fiske som man inte brukar nolla på. svag vind och sol är inte fel heller. /Anders

Räkälskare

torsdag 19 november 2015

Ett litet fiske till blev det innan kylan.

Idag stack jag iväg på några timmars mete innan kylan skulle komma. 8 grader var det i förmiddags med västvind. Fortfarande 9 grader i vattnet men det kommer nog att kylas av lite nu när det ska bli kallare. Vinden vred som smhi sagt till nord under eftermiddagen och tempen sjönk till + 2 grader.
Några fiskar fick syna landbacken idag, mört, braxen och en id behagade nappa. Braxen jag fick hade en rejäl röd fläck så den är lätt att identifiera om man skulle få den igen.

Rödpricken
Vi får se vad det kan bli för fiske nästa gång lite osäkert nu med väder och vind. Undras om det blir någon vinter eller om mildvädret kommer att komma tillbaka ? Det får framtiden utvisa. Nu blir det till att binda några flugor i alla fall.//Anders

torsdag 12 november 2015

Än är fisken igång.

I går blev det en spontanfisketur för att väderleksprognoserna visade uppehåll hela dagen vilket jag gillade. Regn tycker jag är förbaskat tråkigt när man fiskar. Vintern håller ju sig borta med så 10 grader varmt 11 november är ju helt ok. Även vatten temperaturen låg på 10 grader igår, typ samma som för en månad sedan. Ganska mycket för årstiden. Då jag är inne i en mete period så fick det bli feederfiske igen. Enkelt, roligt och spännande. Trögt var det från början men efter någon timmes fiske vek sig feedertoppen och en hyfsad id hade slukat brödbiten.


Idag hade jag beslutat mig för att sitta på samma ställe hela dagen och inte springa runt. För att se vad som hände under 7 timmars fiske utan att byta fiskeplats. Efter iden hände inget på någon timme igen innan en ny id fattade tycke för brödet. Den var betydligt mindre än den första. Sedan lugnt ett tag igen innan en hygglig färna nappade. Krokade av färnan och kastade i och direkt tog en id igen.


Efter det  hände inget på länge men dom sista timmarna gav en id till och en liten färna till. Även 3 mörtar vaknade till på eftermiddagen och blev sugna på bröd. Sedan var det dags att ge upp och åka hem igen.  Det blir korta dagar nu när det mörknar vid 16 tiden. För den som undrar om storleken på fiskarna så vägde jag ingen men det var inga jättar någon av fiskarna.//Anders

torsdag 5 november 2015

Fiskepyssel och Guldsik.

Vi har legat lite lågt med fisket senaste tiden både jag och Niklas, mycket jobb och lite omotivation då vi båda känner oss väldigt nöjda med årets fiske. Niklas skulle i och för sig ner till sundet i två dagar för ett tag sedan  men blåsten satte stopp för det. Själv förbereder jag mig för kommande säsong med bland annat flugbindning och annat pyssel.


Flugorna hoppas jag kunna använda till laxfiske i Indalsälven till sommaren. Det gäller bara att få fiskekort vilket inte är helt lätt då trycket är hårt på detta fiske. Kul och spännande fiske är det hur som helst. Kanske kan man ta en tur till Lilla Edet med och testa laxfisket hemmavid. Om man inte fiskar själv för tillfället så kan man ju åtminstone äta lite fisk. Jag har en alldeles nyrökt sik liggandes för det ändamålet. Inte fy skam precis.Nej nu blir det till att binda några flugor till. Sen får vi se om det blir något fiskat framöver, kanske imorgon redan.//Anders

fredag 23 oktober 2015

Brallar idag

Jag var lite tveksam i morse om jag skulle fiska eller ej då det blåste rejält, Ledig var jag och Catarina skulle jobba so what, jag drog iväg. Sol skulle det ju bli och bättre att sitta bakom spöt än ensam hemma hi hi. Det fick bli lite mete igen i en någorlunda vindskyddad å. Jag prövade lite olika platser under dagen. På en plats längs ån i oländig terräng står en säng med madrass kul. Undra hur den kom dit ?

Sängen med tillhörande håv.

Hur som helst nappade det dåligt från början, en enstaka mört bara. Jag knallade runt i det höga gräset och svettades, Hur jobbigt som helst är det. Här och där hittar man ett hål man kan stoppa in spöt i. 

Ser ni spöt ?
Det började nappa lite bättre framåt eftermiddagen, en fin bralle på 3 kg sög tag i betet och stångades en stund. Gott med lite tyngd,

Bralle på 3 pannor.
Sedan ville två små abborrar med blanda sig i leken och en mört till. Jag fick ett gott hugg så spöt höll på att flyga i, en bralle till var det som levererade rena karatehugget. Inte likt dom precis. Alldeles innan hemgång blev det en bralle till. Helt okay dag till sist tycker jag,// Anders

söndag 18 oktober 2015

Färnafisken med storfisk

I tisdags fick det bli färnafiske igen, och tur var väl det. Jag belönades med en 58 centimeters  färna på 2,72 kg. Jag har fiskat 267 timmar i detta vatten efter färna med blandat resultat. Nollat ibland enstaka färnor ibland, många några gånger men mest små. Jag har fått en på 2,45 kg som störst förut. Målet har varit att få en färna över 2,5 kg just i detta vatten. Och nu nådde jag målet vilket känns gott så här på höstkanten.

Storfärnan

Idag åkte jag och Niklas iväg för att fiska färna tillsammans i solskenet. Det resulterade i 3 st färnor upp till 1,5 kg. Vilket vi var helt nöjda med.

Nicke i gräset med färna.

Trollslända som landat.

tisdag 13 oktober 2015

Varsafari

Körde ett pass efter Var i söndags tillsammans med Andreas. Gott taggade efter Navias rapport från deras pass under Lördagen. Dröjde inte länge innan vi såg första fisken. Hade inte ens hunnit få i båten faktiskt. Men fisken var totalt ointresserad. Vi såg ganska fort ett antal fiskar där ingen var intresserad alls. Sen blev det glesare och glesare mellan fiskarna vi såg och hoppet om ett totalt fiasko var nära. Sista fisken för dagen som vi hittade precis innan vi skulle packa ihop ville dock vara med på bild och det blev enda fisken för dagen. En skön höstdag i vilket fall. Det är galna kontraster i det fisket helt klart. Ena dagen hugger allt och andra ingenting.

//Niklas

Räddaren i nöden! =D

lördag 10 oktober 2015

Höstfärnor

I går tog jag bilen för att åka iväg för att fiska färna. Ett fiske som det var ett tag sedan jag gjorde. Det var vindstilla och 7 grader när jag kom fram vid 9:30 tiden. Fram med feederspöt och i med grejorna, napp direkt och en hygglig färna i håven. Kul att någon var på plats i alla fall, det är inte vid varje färnafiske jag får någon färna. Gott att få napp direkt. Färna fiske för mig betyder mycket promenerande och förflyttningar då jag inte tycker det är någon ide att vara allt för länge på samma plats. Och igår verkade jag dessutom prickat in rätt dag för en gång skull. Med jämna mellanrum nappade det färnor spritt under dagen på olika platser. 5 färnor upp blev det till slut vilket jag är jättenöjd med. Dom tre största vägde 2,2 kg, 1,91 kg och 1,68 kg. Helt okay vikter för mig, huvudsaken är att man får lite fight och spänning. //Anders

Höstfärna

måndag 5 oktober 2015

Sik på kroken.

Jag cyklade ner till älven i eftermiddags för 1,5 timmars jiggning. Jag tog även med ett feederspö och en dosa mask för att försöka få någon sik. Abborrarna var på hugget, det blev väl ett tiotal upp till 5 hg. Det blev ett napp på feederspöt med, en grann Göta älv sik på 650 gr. Jag brukar returnera det mesta jag får i älven, men siken sparade jag till en framtida rökning. Rökt sik, knäckebröd och en kall öl är inte dumt.//Anders

Sik på bryggan :)

fredag 2 oktober 2015

Karpfiske i morse.

Jag körde ett 5 timmars karpfiske i morse. Ingen utdelning i form av hugg och inget liv såg jag i vattnet. Det var inte oväntat, det är ju bara typ 13 timmars fiske sedan jag fick en karp senast :) Hyfsat varmt i luften var det + 12 i morse  till+ 15 när jag gick hem  och jag mätte vattentempen till +13 grader med sprittermometern. Bara att ta nya tag. Några karppass till är väl det ide att göra hoppas jag.//Anders

Tyst idag.

onsdag 30 september 2015

Snabbt kikfiske

Var nere hos Mattias i Måndags och hämtade lite grejer, vi passade samtidigt på att köra nån timmes kvällsfiske i vadarna. Resultatet blev en liten Piggvar och en liten Tunga. Inget kul alls att se. Kallt blev det med så det var nog sista kikfisket för i år!

//Niklas


lördag 26 september 2015

Jiggfiske i älven.

Det har blivit några korta jiggfisken hemmavid dom senaste dagarna. Jag har fått abborre, havsöring, skrubbskädda och en fin sik att hugga på jiggen. Andra siken jag får på jigg någonsin faktiskt. Fin sik för att vara från Göta älv ca 7-8 hg uppskattningsvis. Ett par abborrar har med varit ok ca 6 hg. Kul fiske hur som helst är det. Dom kvällar jag varit nere har varit underbara vindstilla och klara. //Anders

Skrubbis

Ångbåt på älva.

söndag 20 september 2015

Höstkarpfiske.

Vi gjorde ett försök idag på karp igen jag och Niklas. Inte bästa valet av dag kanske, nordanvind och 6 grader varmt kl 7 i morse. Men vad ska man göra man får fiska när man kan. Och det skulle bli sol och 17 grader på dagen så det kändes ok ändå. Tyvärr hände det inget alls så kl 13:30  plockade vi ihop för att åka hem. Vi hade en förhoppning om att det skulle bli något run när luften värmts upp av solen vid 12-13 tiden men den blev det inget av. Vem vet om vi suttit kvar några timmar till så kanske det hänt något. Men vi blev rastlösa då inget hände så 6,5 timmar fick räcka idag. Det märks att hösten är på gång, växtligheten i sjön och även på land börjar att vissna  i rask takt. Den enda fördelen nu när det blir höst är att det ljusnar allt senare på morgonen så att man kan sova  längre  när man vill upp och fiska i gryningen.

I väntans tider.

Höstbär

Beredda på hugg

måndag 14 september 2015

Jaaaaa, men det satt långt inne, eller ?

I morse körde jag Catarina till jobbet för att sedan åka och fiska karp ett tag. Jag kom fram lagom tills att det ljusnade. Grejorna var snabbt i sedan var det bara att sitta och vänta som man gjort ett antal gånger förut. Jag satt och halvslumrade när plötsligt ett larm började att tjuta, jag fick en overklighetskänsla i kroppen. Händer det verkligen. Snabbt upp ur stolen för att grabba tag i spöt,  det blir helt stumt för att sedan  börja gunga gott. Det blir en fin fight med en stark karp i andra ändan. När väl fisken hamnar i håven känns det underbart. En stor och vacker fjällkarp "joho". Det tog 83 timmar fördelat på 20 st fiskepass sedan förra karpen. Snittet på passen blir 4,15 timmar. Det låter mycket med 83 timmar men är inget i karpfiske där många  fiskar hela helger och mer per gång. och ofta blankar dom ändå, men jag föredrar att fiska korta pass framför dessa långa övernattningspass.
Att köra ett nattpass ibland kan vara trevligt men det är svårt att få till om man inte ska vara ensam eller vill ha tid till annat. Det finns ju så många olika roliga sorters fisken man vill hinna med. Tillbaks till karpen, den vägde in på 11.1kg och var 83 cm lång. Nu får vi se hur många timmar det tar tills nästa karp, jag hoppas det blir mindre än 83 timmar :).//Anders

Vacker fjällkarp o glad gubbe.

fredag 11 september 2015

ung tunga till gammal man.

Igår kväll följde jag med Niklas på ett tungafiske, det var ett tag sedan jag testade det. Tungafisket har jag inte haft någon tur med. jag har inte fått någon större tunga att nappa trots att jag fiskat på en del. På första stället såg vi en mindre tunga nästan direkt men det tog en stund innan vi såg någon som vi ville fiska på. Jag fiskade på några som inte ville nappa som vanligt för mig och Niklas testade på en som nappade direkt 350 gr vägde den. Jag fick syn på en finare tunga som jag fiskade på, la masken en bit ifrån ock efter ett ögonblick simmade den mot masken och förbi och på kroken och felkrokades givetvis så att man inte fick chansen mer på den. Jag fick till slut en liten tunga att nappa i alla fall. Dock inget pb trots att mitt är väldigt blygsamt. Tunga förbannelsen fortsätter hi hi.//Anders

Ordinär tunga

Mini tunga

lördag 5 september 2015

Fenknot och starka strömmar.

Det blev för andra gången i rad  en havsfisketur med Dan "kattmannen" Lundqvist igår. Till skillnad från sist var även Niklas med igår. Meningen var att vi skulle ut på 40-50 meters nivån och meta på bergen. Tyvärr satte strömmen som var på upp till 3,5 knop stopp för det, så vi fick åka längre in för att kunna bedriva något vettigt fiske. Det fick bli mete på betydligt grundare nivåer, inte fy skam det heller. Vi skrapade ihop en del olika arter till slut. Olika sorts gyltor o snultror, torskar ,långa, glysor, makrillar, sejar, knotar. taggmakrill och fenknot. Ingen fisk stack ut storleksmässigt. Taggmakrill och Fenknot var väl dom trevligaste fiskarna som fick syna durken igår, båda dock i beskedlig storlek.

Fenknot


Dagen började med regn och måttlig vind som sedan blev till vindstilla och sol. Med andra ord gött väder.

Efter regn kommer sol

Fisket avslutade vi med att ankra upp och meta makrill och andra kul fiskar mellan skären vid Pater noster fyren. Vi fick ett gäng fina makrillar som just har avnjutits till middag.//Anders

Snillen spekulerar

torsdag 27 augusti 2015

Sol, bad, grill och Bonito

Var i helgen nere med tjejen vid Ringhals och körde lite landfiske blandat med sol, lite bad och grill. Fiskade inte speciellt länge och fick 1, tappade 1 samt missade några hugg. Var 12 båtar som mest när vi var där och en hel del folk från land. Flera båtar låg inom kastavstånd så det var lite svårfiskat. Som vanligt var det fullt med folk inne i förbudet, men av det jag kunde se så tro det eller ej så var det nog utanför förbudet det såg ut att komma upp mest fisk. Iofs så såg jag inte jättetydligt hur mycket det kom upp där inne men av ögat att dömma både på land och i vattnet så var det helt klart mest fisk utanför. En skön avkopplande dag med tjejen helt enkelt. =)

//Niklas

Grymma fiskar! 

fredag 21 augusti 2015

Brunsnultror, taggmakrill och skäggtorsk på durken.

Igår åkte jag med min gamle skipper Dan " kattmannen "  Lundqvist ut på en havsfisketur i det fina sommarvädret. Målet för dagen var pillefiske efter bl.a brunsnultror. Både jag och Danne har fått flera brunsnultror förut över 250 gr men då låg viktgränsen på 300 gr i storfiskregistreringen. Mitt egna pb är på 296 gr. Vi började på väst Orskär men fisket var trögt på morgonen där så vi testade några andra ställen för att senare återkomma dit. På tredje grundet fick Danne omgående en skäggtorsk en fisk som jag om jag minns rätt bara fått en gång förut för många år sedan. Den var på 430 gr tror jag. Efter ett antal drifter hade vi fått ca 15 st skäggtorskar, knot, långor, torskar, glyskoljor, makrill och den fredade pigghajen som ofredade våra räktackel. Alla skäggtorskar var stöpta i samma form mellan 200-240gr ca. Klockan gick och vi åkte tillbaks dit vi började igen.

Danne med skäggtorsk

Skäggis

Första nedsläppet så får vi omgående hugg av gyltor, gott dom har vaknat till liv. Min första fisk blir en brunsnultra som i båten väger 270 gr. ( Iland 5 timmar senare 260 gr ) gott mos. Danne fotograferar min fisk och släpper sedan i sitt tackel, han får hugg och vevar upp. Håven skriker han, jag tar fram håven och håvar en taggmakrill som danne fått. Helt grymt 420 gr väger den i båten ( Iland senare 410 gr ). Fantastiskt både brunsnultra och taggmakrill på samma tur.

Brunsnultra

Dannes taggmakrill

Sedan nappar det gyltor och annat blandat med jämna mellanrum och även här blandar sig pigghajar in i leken. Lite väl ofta så att vi med jämna mellanrum får flytta oss. Dom tar våra krokade fiskar brutalt. Bitmärken och helt avbitna fiskar kommer upp och ofta hajar med i vikter upp till 5 kg.

Pigghajstorsk

Vi kör på men huggintensiteten avtar efter hand men vi lurar upp några brunsnultror till där jag lyckas få en som väger 260 gr i båten. ( iland 250 gr ). Det börjar bli sent och vi packar nöjda ihop för att köra in i hamn. En lyckad tur både fiskemässigt och vädermässigt. 14 arter fångade varav några rariteter.//Anders

Hemgång