tisdag 29 juli 2014

Kustfiske på Lofoten och i Saltströmmen

Nu är vi hemma igen efter en 426 mil lång biltripp till Lofoten. Jag och Catarina åkte iväg för att se Lofoten, Saltströmmen vid Bodö, Norra Sverige och  hälsa på i Catarinas hemtrakter i Jämtland. Med på resan följde även ett gäng fiskespön trots att det inte var någon renodlad fiskeresa, meningen var att lägga några kast här och där på lämpliga ställen i Norge. Det var jiggfiske och traditionellt spinnfiske med drag som gällde. Vi stannade till vid några små tidvattensströmmar och i några fjordar och avslutade i Legendariska Saltströmmen.

 Fisket var väl sådär men när man bara kör en liten stund på varje ställe ger det ingen rättvis bild egentligen. Det roliga med att kustfiska i Norge är att man kan ha bra Blekafiske från land vilket vi även hade här, inga jättar denna gång men fina fiskar. Då påminns man om när man  på 70 talet stod och kustfiskade fina Blekor även i Sverige vilket inte är vanligt idag om det än förekommer alls. Björholmen på Tjörn var ett Bleka hot spot vid denna tid. Nu tillbaks till Norgefisket, även Torsk och Sej högg gott på grejorna och Makrill fanns det i mängder överallt , häftigt att stå på land och se ner i det kristallklara vattnet när 100 tals Makrillar simmar runt framför fötterna på en.

Det absolut bästa i fiskeväg på hela resan var när jag stod och kastade i en ström under en större bro och flera Späckhuggare visade sig mitt i strömmen. Vi hade funderingar på en valsafari men efter att ha sett Späckhuggare från land försvann det behovet. Tyvärr hann vi inte ta någon bild på dom.

Lofoten med dess fantastiska natur rekommenderas stark till alla som vill se vackra vyer vare sig man vill fiska eller ej, fantastiska fjäll och fiskesamhällen och jättefina sandstränder. Vi avslutade Norgetrippen med en tur till Saltströmmen. Kustfisket där var väl ingen höjdare precis, mycket folk som kustfiskade och fångsten bestod mest av småsej upp till kilot. Pratade med en del fiskare där och det verkade inte vara lätt att få nåt större från land nuförtiden. Mäktigt var det i alla fall att se denna fantastiska tidvattensström.//Anders

Bleka

Torkat Marulkshuvud och torr gubbe.

Marulkshuvuden till salu 370 nkr

Folkfest i Saltströmmen

Spöböj i fantastisk miljö

Gråsej

Torsk

Vackert miljö 
Bleka


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar