fredag 21 augusti 2015

Brunsnultror, taggmakrill och skäggtorsk på durken.

Igår åkte jag med min gamle skipper Dan " kattmannen "  Lundqvist ut på en havsfisketur i det fina sommarvädret. Målet för dagen var pillefiske efter bl.a brunsnultror. Både jag och Danne har fått flera brunsnultror förut över 250 gr men då låg viktgränsen på 300 gr i storfiskregistreringen. Mitt egna pb är på 296 gr. Vi började på väst Orskär men fisket var trögt på morgonen där så vi testade några andra ställen för att senare återkomma dit. På tredje grundet fick Danne omgående en skäggtorsk en fisk som jag om jag minns rätt bara fått en gång förut för många år sedan. Den var på 430 gr tror jag. Efter ett antal drifter hade vi fått ca 15 st skäggtorskar, knot, långor, torskar, glyskoljor, makrill och den fredade pigghajen som ofredade våra räktackel. Alla skäggtorskar var stöpta i samma form mellan 200-240gr ca. Klockan gick och vi åkte tillbaks dit vi började igen.

Danne med skäggtorsk

Skäggis

Första nedsläppet så får vi omgående hugg av gyltor, gott dom har vaknat till liv. Min första fisk blir en brunsnultra som i båten väger 270 gr. ( Iland 5 timmar senare 260 gr ) gott mos. Danne fotograferar min fisk och släpper sedan i sitt tackel, han får hugg och vevar upp. Håven skriker han, jag tar fram håven och håvar en taggmakrill som danne fått. Helt grymt 420 gr väger den i båten ( Iland senare 410 gr ). Fantastiskt både brunsnultra och taggmakrill på samma tur.

Brunsnultra

Dannes taggmakrill

Sedan nappar det gyltor och annat blandat med jämna mellanrum och även här blandar sig pigghajar in i leken. Lite väl ofta så att vi med jämna mellanrum får flytta oss. Dom tar våra krokade fiskar brutalt. Bitmärken och helt avbitna fiskar kommer upp och ofta hajar med i vikter upp till 5 kg.

Pigghajstorsk

Vi kör på men huggintensiteten avtar efter hand men vi lurar upp några brunsnultror till där jag lyckas få en som väger 260 gr i båten. ( iland 250 gr ). Det börjar bli sent och vi packar nöjda ihop för att köra in i hamn. En lyckad tur både fiskemässigt och vädermässigt. 14 arter fångade varav några rariteter.//Anders

Hemgång

3 kommentarer:

 1. Grymt! Ni fick dom som jag missade.

  SvaraRadera
 2. Tips på brunsnultra-ställe mottages tacksamt ;)

  Med vänlig hälsning Marran.

  SvaraRadera
 3. Låter som en grym dag. Grattis!

  SvaraRadera